Přeskočit na obsah

Pečivo s minimem sacharidů

Ingredience:

2 vejce

1 tvaroh ve vaničce

2 lžíce psyllia

2 lžíce mandlové mouky

2 lžíce celých semínek podle chuti a toho, co máme doma

½ prášku do pečiva

Sůl, kmín, bazalka, oregano, sušený česnek dle chuti

Postup:

Vše smícháme a necháme 10 minut odpočinout – psyllium (len, chia) nabobtnají a těsto zhoustne. Housky, bagetky nebo chleba tvoříme ideálně mokrýma rukama, protože je těsto lepivé. Nakonec můžeme shora naříznout a posypat semínky, hrubou solí…

Pečeme na 160°C cca hodinu, záleží na velikosti pečiva a troubě.

Je potřeba počítat s tím, že bez klasické mouky není pečivo nadýchané a po rozkrojení je spíš mokřejší. A klasickou křupavou kůrku taky neočekávejte J

Tuning – do těsta jdou přidat škvarky nebo dozlatova osmažená cibulka (je potřeba přidat lžíci psyllia, těsto bude díky oleji, na kterém se smažila cibulka trošku řidší)

Alternativy:

Tvaroh – lučina, palouček, riccota, niva…

Psyllium – lněná mouka, chia mouka (lze jenom pomlít semínka, nemusíte přímo kupovat mouku)

Mandlová mouka – jiná semínková mouka nebo mletá semínka (slunečnicové, dýňové, sezamové…), bramborová vláknina

Místo tvarohu lze dát i nastrouhaný tvrdý sýr, v tomto případě bych ale přidala 1 nebo 2 vejce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Štítky: