
Ingredience:
2 vejce
1 tvaroh ve vaničce
2 lžíce psyllia
2 lžíce mandlové mouky
2 lžíce celých semínek podle chuti a toho, co máme doma
½ prášku do pečiva
Sůl, kmín, bazalka, oregano, sušený česnek dle chuti
Postup:
Vše smícháme a necháme 10 minut odpočinout – psyllium (len, chia) nabobtnají a těsto zhoustne. Housky, bagetky nebo chleba tvoříme ideálně mokrýma rukama, protože je těsto lepivé. Nakonec můžeme shora naříznout a posypat semínky, hrubou solí…
Pečeme na 160°C cca hodinu, záleží na velikosti pečiva a troubě.
Je potřeba počítat s tím, že bez klasické mouky není pečivo nadýchané a po rozkrojení je spíš mokřejší. A klasickou křupavou kůrku taky neočekávejte J
Tuning – do těsta jdou přidat škvarky nebo dozlatova osmažená cibulka (je potřeba přidat lžíci psyllia, těsto bude díky oleji, na kterém se smažila cibulka trošku řidší)
Alternativy:
Tvaroh – lučina, palouček, riccota, niva…
Psyllium – lněná mouka, chia mouka (lze jenom pomlít semínka, nemusíte přímo kupovat mouku)
Mandlová mouka – jiná semínková mouka nebo mletá semínka (slunečnicové, dýňové, sezamové…), bramborová vláknina
Místo tvarohu lze dát i nastrouhaný tvrdý sýr, v tomto případě bych ale přidala 1 nebo 2 vejce.